Anmelder tests

DR Rabatten

I januar 2007 var Beermachine med i en test på DR´s Rabatten, hvor den skulle testes mod de dyre øl fra Mikrobryggerierne. Når man tager i betragtning, at det er første gang de brygger øl med Beermachine, er vi faktisk ganske godt tilfreds med resultatet.

Fra DR Rabattens Hjemmeside:

Dyre specialøl fra de mange nye danske mikrobryggerier har de senere år oversvømmet det danske marked. Dejligt for ganerne, men skidt for tegnebogen. Derfor tester Rabatten om man selv kan brygge øl, der kan konkurrere med det dyre øl.The Beermachine. Sådan hedder maskinen, der for tiden sælges på en hjemmeside af samme navn, www.beermachine.dk.

Maskinen koster ca. 1000 kroner. Heri hælder man 10 liter vand og en pose ølmix til en værdi af 120 kr. 10 dage senere skulle man stå med 10 liter færdigbrygget øl. Ser man bort fra hvad det koster at købe maskinen, skulle man altså kunne brygge sit eget øl til ca. 4 kr. pr. flaske (33 cl.)Rabatten gjorde forsøget og fik prøvesmagt det hjemmebryggede øl imod en række dyre specialøl.Resultatet var desværre en smule nedslående. Øllet fra Rabattens ølmaskine endte på en sidsteplads sammen med den kendte Ale nr. 16 fra Refsvindinge Bryggeri. Vinderen af smagstesten blev Raasted Brown Ale fra Raasted Bryghus.

Pointene fordelte sig sådan her:
Ale nr. 16, Refsvindinge – 13 point
Rabattens hjemmebryg – 13 point
Carls Brown Ale – 15 point
Midtfyns Ale – 24 point
Brøckhouse Old Ale – 30 point
Raasted Brown Ale – 33 point

Se hjemmesiden her.
Se udsendelsen her:   Rabatten


www.bossman.dk

Så fik vi prøvet det hjemmebryggede øl fra The Beer Machine, og vores skepsis
blev gjort til skamme. Det viste sig at være en yderst positiv oplevelse!

Del 1:

The Beer Machine – Hjemmebryg på den lette måde

Det burde ikke komme bag på nogen, at vi på BOSSMAN redaktionen godt kan lide øl, og nu det snart er jul, og nogen vælger at lave hjemmelavet konfekt, klipper julehjerter og den slags, skal vi selvfølgelig lave hjemmelavet øl.

Til det formål har vi fået fingre i et fantastisk apparat, der lyder navnet The Beer Machine. Så ved man ligesom godt hvad det drejer sig om. Der skal brygges øl, skal der!

Når man kaster det første blik på en nyudpakket ølmaskine, kan man godt synes at der er en god bunke underlige dimser med, men gode tegninger i den medfølgende manual gør det hurtigt og let at samle det hele.

Med hensyn til manualen kunne man dog godt ønske sig, at den havde haft en lille liste, hvor der i rækkefølge stod hvad man skulle gøre. Som den er nu, er manualen lige lidt for omstændelig, og den nødvendige information er spredt rundt på samtlige sider.
Det er ikke optimalt, når man er en yderst utålmodig sjæl, der bare vil igang.

Forberedelse

Nå, men det hele var nu ganske let at gå til. Vi samlede maskinen, steriliserede det hele i klorin (husk at skylle efter med vand, øllet skulle jo nødig smage af svømmehal!), hældte øl-miks, gær og vand i apparatet, lukkede med en afskumnings-dims, og nu står maskinen så pænt og laver øl.

Når man hælder øl-miksen i maskinen får man den først fornemmelse af hvad det er man laver. Duften er fantastisk, og man kan straks forestille sig selv sidden i en god lænestol, med ild i pejsen og et glas kold øl i hånden. Åh ja, forventningens glæde.

Hvilke erfaringer har vi så gjort os?

  • Maskinen er ret simpel at samle, og der skal ikke benyttes værktøj.
  • Det er hurtigt at komme i gang. Man kunne dog godt ønske sig, at der var lidt tips til hvad man kunne gøre for at gøre øllen mere personlig, i modsætning til bare at fylde en færdig blanding på.
  • Maskinen fylder lidt. Den er ikke stor, men dog stor nok til at man skal finde et fornuftigt sted at stille den, så den ikke står i vejen.

Man har hørt meget om at hjemmebryg lugter. Vi har stadig til gode at finde ud af om The Beer Machine har det på samme måde. Følg med i næste del, når vi om nogle dage skal til at smage på øllet.

Del 2:

Øl, dejlige øl!

Så fik vi prøvet det hjemmebryggede øl fra The Beer Machine, og vores skepsis blev gjort til skamme. Det viste sig at være en yderst positiv oplevelse!

Vi har tidligere beskrevet hvordan vi startede ølbrygningen. Læs den del her: The Beer Machine – Hjemmebryg på den lette måde

Efter de indledende øvelser med rengøring af udstyr, og blanding af ingredienser, gær og vand, stod vores ølmaskine nu nogle dage i ro og mag og gærede. Efter 3 dage (det var hvad der stod i manualen) smagte vi på øllet, og konstaterede, at det nok lige skulle stå lidt mere – det var stadig for sødt. Dog kunne man allerede her smage, at det faktisk ikke var helt galt, det vi havde gang i; den noget mystiske blanding smagte faktisk en smule af øl.

Halvandet døgn senere var den søde smag aftaget, og vi stillede hele maskineriet på køl. Efter en del besvær med flytning af hylder, en omorganisering af ketchup og mayo, så det ikke længere pressede på hanen, og dermed lækkede ølmaskinens indhold ud i bundet af køleren, skulle det hele nu bare stå nogle dage og falde til ro. Vores arbejde bestod herfra kun I at overvåge, og med jævne mellemrum tilsætte kulsyre, hvis trykke faldt for meget i maskinen.

Manualen siger, at man skal regne med at bruge 2-3 kulsyre-patroner på en komplet mix (det er altså de ganske små kulsyrepatroner vi taler om) – og det skal nok passe. Vi fik brugt to, men kunne egentlig godt have haft brug for tre. Det var ikke fordi vi ikke som udgangspunkt havde tre, men ved først skift af kulsyrepatron, skete der det, at vi under isætningen kom til at stramme plastik-låget lidt for kraftigt, hvilket igen betød at patronen begyndte at pumpe kulsyre i anlægget – og i virkeligheden mest ved siden af anlægget, da der var for meget tryk på. Kulsyren var så kold, at selve lukkemekanismen til patronen frøs fast, og det var ikke muligt at lukke for den igen.

Alt det var vi egentlig blevet advaret imod i manualen, og det er ikke en fejl man laver to gange – men een gang skulle åbenbart til.

Efter nogle dage var øllet færdigt, og vi skulle smage på det. Her kom den positive overraskelse. Det smagte faktisk godt. Det er ikke det bedste jeg nogensinde har smagt, men jeg har altså også smagt en del øl (og er dybest set mest til stout) – til gengæld smagte det rigtig behageligt, og kan godt konkurrere med en del af det man finder fra diverse mikrobryggerier. Samtidig var der også en lille smag af det har jeg lavet, og den er altså ikke at kimse af.

Se også på:
Del 1:  The Beer Machine – Hjemmebryg på den lette måde
Del 2:  Ølm dejlige øl!

www.connery.dk

The Beermachine – Rigtige drengerøve brygger deres eget øl…

Hvad end andre har skrevet om The Beermachine skal du kun tro på Connery.dk, og hvad end dine venner siger, så ved du godt inderst inde, at når Connery.dk tester noget, så tager det tid og det bliver gjort grundigt!

Du tager 10 liter vand, du smadrer noget ølmix og gær i The Beermachine og 7-10 dage senere har du frisk øl i hanen. Lyder det for godt til at være sandt, så tro om igen.

Det var med et spædbarns forventningsfulde pølsefingre, at jeg åbnede pakken med min nye Beermachine. Maskinen der skulle gøre mig til konge over nabolaget, konge over vennekredsen og ikke mindst en smule beruset.

Åbenbarelsen

Som en anden teenager satte jeg alt andet til side, min kæreste, rensning af akvariet, aftensmaden og toiletbesøg – maskinen skulle i brug og det skulle være nu!

Maskinen skulle vise sig at være en anelse større end først forventet, ikke at det er en dårlig ting, så kan der jo være mere i øl i den – men en skidt ting for sådan en type som mig, som har et stort køleskab, hvor The Beermachine alligevel ikke kan stå pga. længden på svinet!

Det problem kan dog klares ved at daske til kæresten, fjerne en hylde med økologiske ærter og andet godt fra havet, og smide den ind der! Sådan. Jeg var klar!

Processen
Et minus ved at brygge sin egen øl er, at man skal vente på den. Ikke kun vente på den bliver kold såklart, men man skal vente på, at det rent faktisk også bliver til øl. Jeg anbefaler derfor alle øl-elskere til at købe et par kasser til de 7-10 dage det tager, før indholdet af beholderen er blevet til rigtigt øl. Du får brug for dem!

Husk desuden at beholderen skal renses med klorin, før du smider gær og ølmix i, så køb lige det, når du alligevel slæber et par kasser øl hjem!

Øllet er færdigt
Jeg har snydt og brygget lidt, inden jeg gik i gang med at skrive denne artikel. Så ud af køleskabet kommer en frisk Beermachine med god almindelig pilsner. Der sprøjtes lidt kulsyre i tanken og ud kommer fantastisk specielt hjemmebrygget øl.

Smagen
Bryggen jeg fik kastet sammen blev meget sød, rødligt og smagte faktisk rigtig, rigtig godt. Jeg prøvede også en omgang ale, og den var en del anderledes men også rigtig god, og kan klart anbefales.

The Beermachine får hug for følgende ting:
– Man har ikke den fjerneste ide om, hvor lang tid øllet kan holde sig.
– Den kan ikke stå i et køleskab, og den SKAL stå koldt.
– Man skal huske at kigge til sin øl, den passer ikke sig selv.

The Beerachine får thumbs up for følgende ting:
– Super nem at bruge
– Øllet smager godt
– Der er bare noget over sit eget øl
– Undskyldning for at holde fest og smide kæresten ud
– Øl
– Du kan blive stiv
– Prisen er acceptabel

Connery.dk siger: Rigtige drengerøve brygger deres eget øl!

Lukket for kommentarer.